Domeinnaamrecht
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is eigenlijk niet meer dan een adres op internet. Het is geen intellectueel eigendomsrecht. Bij het domeinnaamrecht spelen wel vaak een mix van merkenrecht en handelsnaamrecht. Als een domeinnaam belangrijk is voor de marketing van je bedrijf, dan is het verstandig om stil te staan bij het intellectuele eigendom.
Wat beschermt je domeinnaam?
Het recht op een domeinnaam geeft je het recht om op dat internetadres een website te plaatsen. Iedere domeinnaam kan maar één keer worden uitgegeven. Dat gaat volgens het principe “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Alleen als je met je geregistreerde domeinnaam inbreuk maakt op een oudere handelsnaam of een merkrecht kun je een eenmaal geregistreerde domeinnaam weer kwijt raken.
Hoe krijg ik een domeinnaam?
Voor een paar euro kun je een domeinnaam registreren bij een deelnemer van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Als iemand anders je al is voor geweest, dan kan je proberen om via arbitrage of een rechtszaak alsnog de domeinnaam toegewezen te krijgen. Dat kan bij voorbeeld als je een oudere handelsnaam of merk hebt. Het is verstandig dat je ook varianten en typo’s van je merk of handelsnaam als domein registreert. De kosten van die registraties zijn een stuk lager dan wanneer wij die domeinnamen voor je moeten terughalen.
Wat is het voordeel van een domeinnaam?
Een domeinnaam kan heel beschrijvend zijn. Denkt u maar aan de domeinnaam “waterfiets.nl”. Een dergelijke aanduiding kun je als fabrikant van waterfietsen niet door middel van het merkenrecht of handelsnaamrecht monopoliseren. Iedereen die waterfietsen maakt, verkoopt en verhuurt mag deze aanduiding ook gebruiken. Maar met deze domeinnaam heb je als fabrikant of verhuurder toch een unieke manier om met je potentiële klanten te communiceren die andere ondernemers in jouw branche niet hebben.
Wat is het nadeel van een domeinnaam?
Een domeinnaam kost weinig, zelfs als je een domeinnaam niet gebruikt voor je bedrijf, kan het toch interessant zijn om deze geregistreerd te houden. Daarbij moet je natuurlijk wel oppassen dat je zelf geen “domeinnaamkaper” wordt door domeinnamen te registreren die inbreuk maken op de handelsnaam of een merk van een ander bedrijf.
Wat nog meer?
Heb je eenmaal een conflict over een domeinnaam omdat die inbreuk maakt op jouw handelsnaam of jouw merk, dan kun je dat aan de rechter voorleggen. Maar je kunt ook kiezen voor arbitrage via de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, de instantie die de registratie van de .nl-domeinnamen beheert. Dat is wel wat duurder dan het griffierecht dat de rechtbank rekent, maar het voordeel is dat je niet per se een advocaat hoeft in te schakelen. Al kan juridische bijstand wel het verschil tussen winnen of verliezen uitmaken.