Exploiteren

Een merkrecht, auteursrecht of modelrecht heeft alleen maar nut als je het ook daadwerkelijk gebruikt om geld mee te verdienen. Daarvoor zul je geregeld contracten met anderen sluiten. Voordeel voor jou is dat IP-MASTERS een geïntegreerd onderdeel is van Avinci Advocaten. Daardoor kennen wij niet alleen de ins en outs van het intellectuele eigendom, maar ook van het klappen van de zweep van het overeenkomstenrecht.

Exploitatiecontracten

Je hebt een leuk stripfiguur getekend. Met een uitgeverij heb je een uitgeefcontract gesloten, want hoe je een van een stapel tekeningen een stripboek maakt en in de winkel krijgt, is voor een striptekenaar geen gesneden koek. De albums vliegen de winkel uit en een speelgoedfabrikant wil er wel een action figure van maken. In een licentieovereenkomst regel je dat je voor iedere verkochte pop royalties betaald krijgt.

Je hebt een rijschool en de zaken gaan zo goed dat je ook wel zou willen uitbreiden naar een andere regio. Omdat je geen zin hebt om je aan dacht over twee rijscholen te verdelen, sluit je een franchiseovereenkomst, zodat een ander tegen een vergoeding van jouw merk, handelsnaam en expertise gebruik kan maken.

Je produceert heerlijke kaas. De kaasspeciaalzaken in jouw deel van het land kun je zelf nog wel bevoorraden. Maar als je wil uitbreiden naar het buitenland, dan kan het heel handig zijn om een distributeur aan te stellen. Met hem sluit je dan een distributieovereenkomst.

Zekerheidscontracten

Een auteursrecht, octrooirecht of merkrecht vertegenwoordigen een waarde. Als een merk bijvoorbeeld voldoende bekend is, kan het voor een financier een aantrekkelijke zekerheid vormen. Een deel van de financiering van autofabrikant Spyker is verkregen omdat Spyker een pandrecht heeft gegeven op deze merknaam. Zou Spyker haar financiële verplichtingen niet kunnen nakomen, dan kan de financier de merknaam Spyker bij opbod kunnen verkopen en zou Spyker er geen gebruik meer van kunnen maken.

Een andere vorm van zekerheid is het om uw intellectuele kroonjuwelen niet onder te brengen in uw werkmaatschappij die weleens door financiële rampspoed zou kunnen worden getroffen. Mocht die door een faillissement getroffen worden, dan is een succesvolle doorstart een stuk moeilijker dan wanneer een van de belangrijkste aspecten van uw onderneming in een veilige vennootschap zijn onder gebracht. Wist u dat het kleding- en geurmerk Van Gils eens failliet is gegaan. Nee? De intellectuele eigendommen waren in een veilige vennootschap ondergebracht en mede daardoor kon een succesvolle doorstart worden gemaakt waar het grote publiek nauwelijks iets van gemerkt heeft.

 Al deze contracten kennen hun eigen specifieke voetangels en -klemmen. Bij IP-MASTERS weten wij hoe we die zoveel mogelijk kunnen omzeilen. Juist doordat we met regelmaat procederen over dergelijke contracten, weten we precies waar het mis kan gaan. Daarom zeggen we bij het opstellen en beoordelen van contracten vaak: De beste problemen zijn de problemen die je hebt voorkomen.

Heb je een vraag of ben je geïnteresseerd in onze dienstverlening?

Neem contact met ons op om vrijblijvend geïnformeerd te worden.

Contact opnemen